Už se blíží zima! Poradíme vám, jak na zazimování muškátů.

Muškáty Zazimování

Muškáty a jejich krása

Muškáty, symboly slunných balkonů a teras, potřebují před příchodem zimy naši péči. Zazimování muškátů je klíčové pro to, abychom se z jejich krásy mohli těšit i v dalším roce. Než se pustíme do zazimování, musíme muškáty připravit. Koncem léta omezíme hnojení a zálivku, aby rostliny zpevnily. Před prvními mrazíky muškáty seřízneme, a to zhruba na třetinu jejich původní délky. Odstraníme také všechny suché a poškozené listy. Přezimovat je můžeme na světlém a chladném místě, ideálně s teplotou mezi 5 a 10 stupni Celsia. Během zimy zaléváme jen minimálně, aby kořenový systém zcela nevyschl. Na jaře, po posledních mrazech, muškáty přesadíme do nového substrátu a postupně je zvykáme na slunce. Správným zazimováním muškátů zajistíme, aby nám tyto krásné květiny dělaly radost po mnoho let.

Příprava na zazimování

S příchodem chladnějších dnů je čas začít myslet na zazimování muškátů. Tyto oblíbené balkonové květiny nejsou mrazuvzdorné a zimu venku by nepřežily. Nezoufejte ale, zazimování muškátů není nic složitého a zvládne ho každý. Prvním krokem je zkrácení výhonů zhruba o třetinu až polovinu. Díky tomu se rostlina zbaví přebytečné hmoty a bude se lépe skladovat. Zároveň odstraňte všechny suché listy a květy. Muškáty můžete zazimovat dvěma způsoby: v chladu a tmě, nebo ve světlé a chladnější místnosti. První varianta je jednodušší a spočívá v umístění rostlin do sklepa, garáže nebo jiné chladné (5-10 °C) a tmavé místnosti. Předtím je ale důležité omezit zálivku na minimum. Druhou možností je zazimování muškátů ve světlé a chladnější místnosti s teplotou okolo 15 °C. V tomto případě je potřeba rostliny i nadále mírně zalévat a občas zkontrolovat, zda se na nich neobjevují škůdci. Bez ohledu na to, jakou metodu zvolíte, nezapomeňte na jaře muškáty opět přesadit do čerstvé zeminy a postupně je zvykat na slunce. S trochou péče vám tak muškáty budou dělat radost i v dalším roce.

Zazimování muškátů: Srovnání metod

Metoda Náročnost Úspěšnost Prostorová náročnost
Zazimování v chladu a tmě (sklep) Nízká Vysoká (až 90%) Střední
Zazimování v chladu a světle (schodiště) Nízká Střední (až 70%) Střední
Řízkování a zazimování řízků Střední Vysoká (až 80%) Nízká

Správný čas pro zazimování

Muškáty, ty královny našich balkonů a teras, potřebují na zimu naši péči, abychom se z jejich krásy mohli těšit i další rok. Ale kdy je ten správný čas na zazimování? Obecně platí, že bychom se do zazimování muškátů měli pustit před příchodem prvních mrazíků. Ideální teplota pro zazimování se pohybuje mezi 5 až 10 stupni Celsia. Mráz by je nenávratně poškodil. Sledujte proto předpověď počasí a včas muškáty přeneste do jejich zimního útočiště. Tím může být světlý sklep, chodba nebo garáž. Před zazimováním muškáty seřízněte. Odstraňte odkvetlé květy, suché listy a stonky zkraťte zhruba na třetinu. Zazimované muškáty zalévejte jen minimálně, aby kořeny zcela nevyschly. Přílišná zálivka v kombinaci s chladným prostředím by mohla vést k hnilobě kořenů a následnému úhynu rostliny. Na jaře, až pominou mrazy, muškáty opět zkraťte, přesaďte do většího květináče s čerstvou zeminou a začněte s pravidelnou zálivkou a hnojením. A nezapomeňte, i když zazimování muškátů vyžaduje trochu péče, odměnou vám budou záplavy květů po celou sezónu.

muškáty zazimování

Stříhání a čištění muškátů

Stříhání muškátů před zimou je klíčové pro jejich zdraví a bohaté kvetení v dalším roce. Z rostlin odstraňte všechny odkvetlé květy a suché listy. Zkraťte stonky zhruba o třetinu až polovinu, vždy těsně nad očkem, odkud vyrůstají nové výhony. Dbejte na to, abyste použili čisté a ostré nůžky, abyste zabránili šíření chorob. Po ostříhání muškáty důkladně očistěte od zbytků listů a květů, které by mohly během zimy zahnívat. Zkontrolujte také, zda se na rostlinách nevyskytují škůdci, jako jsou molice nebo svilušky. Pokud ano, ošetřete je vhodným insekticidem. Správně ostříhané a očištěné muškáty pak umístěte na světlé a chladné místo, kde se teplota pohybuje mezi 5 a 10 stupni Celsia. Během zimy je zalévejte jen minimálně, aby nedošlo k uhnívání kořenů. Dodržováním těchto kroků zajistíte, že vaše muškáty bez problémů přečkají zimu a na jaře vás opět potěší záplavou květů.

Výběr vhodné nádoby

Při zazimování muškátů hraje správná nádoba klíčovou roli v jejich přežití. Zapomeňte na hliněné květináče, které v chladu snadno promrzají. Sáhněte raději po plastových nádobách, ideálně světlejších barev, které neodrážejí tolik slunečního svitu a nepřehřívají zbytečně kořenový systém. Velikost volte úměrně k velikosti rostliny, zbytečně velký květináč by mohl vést k přemokření a následnému uhnívání kořenů. Nezapomeňte na drenážní otvory, které zajistí odtok přebytečné vody. Pokud zvolíte nádobu bez otvorů, je nezbytné na dno nasypat dostatečně vysokou vrstvu keramických střepů či kamínků. Tím zabráníte přemokření a podpoříte cirkulaci vzduchu. Před samotným zasazením muškátů do zimoviště nádobu důkladně vymyjte a vydezinfikujte, abyste zamezili šíření plísní a chorob.

muškáty zazimování

Ideální teplota a světlo

Muškáty sice milují sluníčko během teplých měsíců, ale přes zimu preferují spíše chladnější a světlejší stanoviště. Ideální teplota pro jejich přezimování se pohybuje mezi 5 až 10 stupni Celsia. Vyšší teploty by mohly vést k vytahování rostlin za světlem a následnému oslabení. Naopak mráz by je nenávratně poškodil. Co se týče světla, i když muškáty během zimy odpočívají, stále potřebují dostatek denního světla. Ideální je proto umístit je na světlejší místo, například do chladnější chodby, na verandu nebo do zimní zahrady. Pokud nemáte k dispozici chladnější místnost s dostatkem světla, můžete zkusit muškáty přezimovat i v tmavší místnosti. V takovém případě je ale nutné omezit zálivku na minimum a rostliny pravidelně kontrolovat, zda netrpí plísní. Pamatujte, že správná teplota a dostatek světla jsou klíčové faktory pro úspěšné přezimování muškátů.

Zálivka během zimy

S příchodem zimy a klesajícími teplotami je potřeba upravit i péči o naše muškáty, které si chceme uchovat i pro příští sezónu. Jedním z nejdůležitějších aspektů je správná zálivka během zimního období. Muškáty v zimě odpočívají a jejich potřeba vody se výrazně snižuje. Přílišná zálivka by mohla vést k hnilobě kořenů a následnému úhynu rostliny. V ideálním případě by substrát měl mezi jednotlivými zálivkami téměř úplně vyschnout. Frekvence zálivky se liší v závislosti na teplotě a vlhkosti v místnosti, kde muškáty zimují. Obecně platí, že stačí zalévat jednou za dva až tři týdny. Voda by měla být odstátá a pokojové teploty, aby nedošlo k teplotnímu šoku pro kořeny. Důležité je také dbát na to, aby voda nestála v misce pod květináčem, jelikož by to mohlo vést k přemokření substrátu. Lepší je zalévat menším množstvím vody a častěji kontrolovat vlhkost substrátu. Správná zálivka je klíčová pro to, aby muškáty přečkaly zimu v dobré kondici a na jaře nás mohly opět těšit svými zářivými květy.

Hnojení v zimním období

Přes zimu muškáty odpočívají a nepotřebují tolik živin. Hnojení během zazimování proto vynecháme. Pokud bychom muškáty v zimě hnojili, podpořili bychom jejich růst, ale slabé zimní světlo by nestačilo k vytvoření silných a zdravých výhonků. Rostliny by se zbytečně vytahovaly, byly by slabé a náchylnější k chorobám. S hnojením začneme až na jaře, kdy muškáty přesadíme a začnou se probouzet k životu. Vhodné je použít hnojivo určené přímo pro muškáty, které jim dodá všechny potřebné živiny pro bohaté kvetení.

muškáty zazimování

Muškáty, ty věrné královny okenních říms, si zaslouží naši péči i po konci letní sezóny. Zazimování jim zajistí zasloužený odpočinek a sílu pro další rok plný květů.

Božena Němcová

Ochrana před škůdci

Před uskladněním muškátů na zimu je důležité zkontrolovat rostliny na přítomnost škůdců. Během vegetační sezóny se na muškátech mohou vyskytnout mšice, molice, svilušky nebo třásněnky. Tito škůdci se rádi schovávají na spodní straně listů nebo v paždí stonků. Pokud škůdce objevíte, je nutné rostliny ošetřit vhodným insekticidem ještě před uskladněním. Preventivně můžete použít i postřik na bázi oleje, který zlikviduje případná vajíčka škůdců. Důkladná kontrola a ošetření muškátů před zazimováním pomůže předejít šíření škůdců během zimy a zajistí, že vaše rostliny budou na jaře zdravé a silné.

Kontrola a péče v zimě

S příchodem prvních mrazíků je nejvyšší čas dopřát muškátům zasloužený odpočinek a připravit je na zimu. Než je ale uložíte k zimnímu spánku, je potřeba provést důkladnou kontrolu. Prohlédněte listy i stonky a odstraňte všechny suché, zažloutlé nebo jinak poškozené části. Zaměřte se i na případné škůdce, kteří se rádi schovávají v zemině. Pokud objevíte známky napadení, ošetřete rostliny vhodným insekticidem. Před zazimováním je vhodné muškáty seříznout. Zkraťte výhony zhruba na třetinu až polovinu jejich délky. Řez veďte nad očkem, ze kterého na jaře vyrostou nové výhony. Zazimované muškáty uchovávejte na světlém a chladném místě s teplotou okolo 5-10 °C. Ideální je sklep, garáž nebo světlá chodba. Během zimy zalévejte jen minimálně, aby substrát zcela nevyschl. Přemokření by mohlo vést k hnilobě kořenů. Hnojení během zimy není nutné. Pravidelně kontrolujte zdravotní stav rostlin a včas odstraňujte případné napadené listy. Dodržením těchto zásad zajistíte, aby vaše muškáty přečkaly zimu v dobré kondici a na jaře vás opět potěšily bohatým květenstvím.

Probouzení muškátů na jaře

S příchodem jara a teplejších dnů je čas probudit muškáty ze zimního spánku a připravit je na novou sezónu. Pokud jste své muškáty správně zazimovali, máte velkou šanci, že vám na jaře opět bohatě pokvetou. Prvním krokem je vyndání muškátů z jejich zimoviště, ať už se jednalo o sklep, chodbu nebo jiný chladnější prostor. Důležité je vybrat pro přesazení suchý a bezmrazý den. Rostliny opatrně vyjměte z květináčů a zkontrolujte jejich kořenový systém. Suché a poškozené kořeny odstraňte. Pro přesazení použijte čerstvý substrát určený pro muškáty, který zajistí rostlinám dostatek živin.

muškáty zazimování

Po přesazení muškáty důkladně zalijte a umístěte je na světlé a teplé místo, ideálně na parapet okna orientovaného na jih nebo východ. Vyhněte se přímému slunečnímu záření, které by mohlo spálit listy. V prvních týdnech po přesazení zalévejte muškáty mírně, aby nedošlo k přemokření substrátu. Později, až se rostliny vzpamatují a začnou růst, můžete zálivku zvýšit. Pro bohaté kvetení je vhodné muškáty pravidelně přihnojovat hnojivem určeným pro balkonové rostliny. Nezapomeňte také odstraňovat odkvetlé květy, čímž podpoříte tvorbu nových poupat.

Tipy pro úspěšné zazimování

Před příchodem prvních mrazů je třeba myslet na zazimování muškátů. Tyto oblíbené balkonové květiny totiž nejsou mrazuvzdorné. Nejvhodnější dobou pro zazimování muškátů je polovina října, kdy teploty klesají k 5 °C. Než muškáty přemístíte, zkraťte je asi na třetinu jejich původní délky. Odstraňte všechny suché listy a květy. Zkontrolujte kořeny a v případě potřeby je zkraťte. Muškáty můžete zazimovat dvěma způsoby. První možností je uložení muškátů v chladné a světlé místnosti s teplotou 5–10 °C. Muškáty zasaďte do květináčů a umístěte je na světlé místo. Během zimy je mírně zalévejte, aby kořenový bal zcela nevyschl. Druhou možností je uložení řízků. Z mateční rostliny odeberte řízky o délce asi 10 cm. Řízky zbavte spodních listů a zapíchněte je do substrátu pro řízkování. Květináče s řízky umístěte na světlé a chladné místo. Během zimy řízky zeminu udržujte mírně vlhkou. Na jaře, až pominou mrazy, můžete muškáty přesadit do větší nádoby s čerstvou zeminou a umístit je ven.

Časté chyby při zazimování

Jednou z nejčastějších chyb je pozdní zazimování. Muškáty nenechávejte venku do prvních mrazíků. Nízké teploty je oslabují a snižují šanci na přežití zimy. Před zazimováním muškáty vždy seřízněte. Odstraňte odkvetlé květy, suché listy a stonky. Zdravé stonky zkraťte zhruba na třetinu. Důležité je zvolit správnou teplotu pro zazimování. Ideální teplota se pohybuje mezi 5 a 10 stupni Celsia. Teplota by neměla klesnout pod nulu, ale ani by neměla být příliš vysoká. Muškáty potřebují během zimy světlo. Nedostatek světla vede k vytahování a oslabování rostlin. Umístěte je na světlé místo, ale mimo dosah přímého slunce. Během zimního období muškáty zalévejte jen minimálně. Přílišná zálivka může vést k hnilobě kořenů. Pravidelně kontrolujte, zda se na muškátech neobjevují škůdci nebo choroby. Včasná identifikace a ošetření je klíčové pro zdraví rostlin.

muškáty zazimování

Muškáty v plné kráse na jaře

Abychom se z krásy muškátů mohli těšit i příští jaro, musíme jim dopřát zasloužený odpočinek – zazimování. Nejde o nic složitého a i začátečníci to zvládnou. Koncem října, než udeří první mrazy, muškáty ostříháme. Odstraňte odkvetlé květy a listy, ponechejte stonky dlouhé cca 15 cm. Zazimovat muškáty můžeme několika způsoby. Nejjednodušší je umístit je do světlé a chladné místnosti s teplotou 5–10 °C. Zálivku omezíme na minimum, stačí jednou za měsíc. Další možností je uchování řízků. Z mateční rostliny odebereme zdravé řízky o délce asi 10 cm, odstraníme spodní listy a necháme zakořenit ve vodě nebo substrátu. Zakořeněné řízky pak zasadíme do květináčů a na jaře přesadíme do větší nádoby. Ať už zvolíte jakýkoli způsob zazimování, nezapomeňte na pravidelnou kontrolu. Pokud rostliny napadne plíseň nebo škůdci, včas zasáhněte. Správným zazimováním si zajistíte, že vám muškáty budou dělat radost i v dalším roce.

Publikováno: 16. 08. 2024

Kategorie: lifestyle

Autor: Karel Čapek

Tagy: muškáty zazimování