Zalivka: České jídlo, které vás zahřeje i zasytí
- Zalívaná: Tradiční pochoutka
- Původ a historie zalívané
- Typické suroviny a ingredience
- Různé varianty zalívané
- Postup přípravy těsta
- Náplň: Sladká nebo slaná?
- Pečení a doba přípravy
- Tipy pro dokonalou zalívanou
- Zalívaná na slano: Recepty
- Sladké varianty zalívané
- Zalívaná ve světě
- Zajímavosti o zalívané
Zalívaná: Tradiční pochoutka
Zalévaná je v české kuchyni stálicí a právem se řadí mezi nejoblíbenější slané pokrmy. Tato jednoduchá, ale chutná pochoutka se skládá z nadýchaného kynutého těsta, které se po upečení zalije směsí vajec, mléka a smetany. Zalévaná se nejčastěji podává k obědu, ale skvěle chutná i k večeři.
Co se týče náplně, fantazii se meze nekladou. Mezi nejoblíbenější varianty patří zalévaná se špenátem, se zelím, s květákem nebo s houbami. Skvěle chutná i kombinace s uzeným masem, slaninou nebo klobásou. Pro vegetariánskou verzi lze použít tofu, tempeh nebo zeleninové párky.
Ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu, zalévaná je vždy sázkou na jistotu. Její příprava není náročná a výsledek potěší celou rodinu.
Původ a historie zalívané
Zalívaná, to je synonymum pro českou kuchyni a nostalgické vzpomínky na dětství. Její původ ale není jednoznačně zdokumentovaný a halí ho rouška tajemství. Jisté je, že zalívaná, jak ji známe dnes, se zrodila z tradice zapékání pokrmů, která sahá hluboko do historie. Naši předkové pekli v pecích chléb i maso a zeleninu a postupně začali experimentovat s kombinacemi surovin. Zalívaná, tedy pokrm z masa přelitého vaječnou směsí, se pravděpodobně objevila v 19. století. Tehdejší kuchařky ji uvádějí pod různými názvy, například "pečené maso s vajíčkem" nebo "nadrobené maso". Popularitu si zalívaná získala především ve 20. století, kdy se stala běžnou součástí jídelníčků v domácnostech i závodních jídelnách. Dnes je zalívaná považována za klasiku české kuchyně a její obliba neklesá.
Typické suroviny a ingredience
Zalívání je typická úprava pokrmů, která se v české kuchyni vyskytuje poměrně často. A co se týče surovin, fantazii se meze nekladou. Základem jsou ale kvalitní a čerstvé suroviny. Mezi nejpoužívanější patří maso, zelenina a různé druhy omáček. Maso se používá hovězí, vepřové, kuřecí i králičí. Zelenina se hodí všechna možná - od kořenové zeleniny, jako je mrkev, celer a petržel, až po květák, brokolici, rajčata nebo papriky. Co se týče omáček, záleží na chuti. Oblíbená je rajská, smetanová, koprová nebo houbová omáčka. Pro zahuštění se používá jíška nebo mouka rozmíchaná ve vodě. Zalívání se nejčastěji připravuje v pekáči nebo zapékací míse v troubě.
Různé varianty zalívané
Zalívaná je vděčné jídlo, které snese mnoho variací. Základní těsto z vajec, mléka a mouky se dá ozvláštnit přidáním bylinek, jako je pažitka, petrželka nebo kopr. Pro sytější chuť můžete přidat i nastrouhaný sýr, nejlépe eidam nebo goudu.
Fantazii se meze nekladou ani při výběru náplně. Klasikou je zalít těsto směsí vajec, mléka a uzeného masa, ale stejně dobře poslouží i různé druhy zeleniny, žampiony, špenát nebo cuketa. Pro milovníky masa je tu varianta s mletým masem, které se předem orestuje s cibulkou a kořením.
Zalívanou můžete péct na plechu v troubě, ale i na pánvi pod pokličkou. Důležité je, aby byla náplň dostatečně ztuhlá a povrch zalívané zlatavý.
Postup přípravy těsta
Nejdříve si připravíme těsto na zalivanec. Do mísy rozklepneme 4 vejce a přidáme 250 g krupicového cukru. Vajíčka s cukrem šleháme metličkou do té doby, dokud se cukr nerozpustí a nevznikne nám nadýchaná pěna. To nám zabere přibližně 5 minut. Poté do pěny postupně zašleháme 250 ml oleje a 250 ml mléka. V další míse si smícháme 300 g hladké mouky s 1 práškem do pečiva a tuto sypkou směs postupně přidáváme k tekuté směsi. Vše důkladně promícháme, aby nám nevznikly hrudky. Těsto na zalivanec by mělo mít hladkou a mírně tekutou konzistenci.
Náplň: Sladká nebo slaná?
Zalívání, to je ta kouzelná finta, která z obyčejného pekáče plného dobrot rázem vykouzlí pokrm hodný svátečního stolu. Ale co do něj vlastně schovat? Sladká náplň, nebo slaná? Tady se fantazie meze nekladou. Milovníci dezertů se můžou utápět v lahodných tvarohových, makových nebo povidlových variantách. Zkuste do tvarohové náplně přidat rozinky namočené v rumu, a uvidíte, že se po zalivance jen zapráší. Pro ty, co preferují slané dobroty, je tu ale také nepřeberné množství možností. Klasikou je bezesporu špenátová nebo zelná zalivanka, ale experimentovat se dá i s houbami, květákem nebo brokolicí. Ať už se rozhodnete pro sladkou, nebo slanou variantu, jedno je jisté: zalivanka je jídlo, které zahřeje na těle i na duši.
Vlastnost | Zalivanka |
---|---|
Typ jídla | Hlavní chod |
Oblíbenost v Česku | Vysoká |
Pečení a doba přípravy
Zalévaná je vděčné jídlo, které zvládne i úplný začátečník. Co se týče pečení, je potřeba dát si pozor na pár věcí. Troubu předehřejeme na 180 °C. Zalévanou pečeme ve vymazané a vysypané formě, aby se nám nelepila. Doba pečení se liší podle typu trouby a tloušťky těsta, obvykle se ale pohybuje okolo 45-55 minut. Zda je zalévaná hotová, poznáme tak, že do ní píchneme špejlí. Pokud se na ni nelepí těsto, je hotovo. Pokud se nám zdá, že je zalévaná na povrchu už moc tmavá, ale uvnitř ještě nedopečená, můžeme ji přikrýt alobalem a dopéct. Po upečení necháme zalévanou chvíli vychladnout ve formě, poté ji vyklopíme a můžeme podávat.
Tipy pro dokonalou zalívanou
Zalívaná je skvělým příkladem tradiční české kuchyně, která v sobě spojuje jednoduchost a lahodnou chuť. Abyste si ji ale vychutnali v plné kráse, je potřeba dodržet pár důležitých tipů. Základem je poctivé těsto. Nemusíte se bát použít trochu více kypřícího prášku, aby bylo nadýchané. Nezapomeňte ho nechat před přidáním náplně krátce předpéct, zabráníte tak jeho rozmočení. Druhým důležitým prvkem je správně zvolená náplň. Fantazii se meze nekladou, ale obecně platí, že méně je více. Vyberte si jeden hlavní ingredienci, například květák, brokolici, špenát nebo uzené maso, a doplňte ho jen pár dalšími surovinami. A konečně, nezapomeňte na dostatek zalévací směsi. Ta by měla být dostatečně řídká, aby se dostala do všech záhybů náplně a zalila ji rovnoměrně. Po upečení by měla být zalévaná zlatavá a náplň měkká a šťavnatá.
Zalívaná na slano: Recepty
Zalévaná je vděčné jídlo, které se hodí jak na všední, tak i na sváteční stůl. Stačí jen zvolit ty správné ingredience a pustit se do vaření.
Základem každé dobré zalévané je poctivé těsto. Můžete si ho připravit sami doma podle vašeho oblíbeného receptu, nebo sáhnout po již hotovém těstě z obchodu. Na náplň do zalévané se fantazii meze nekladou. Mezi nejoblíbenější varianty patří zalévaná se špenátem a sýrem, se zelím a uzeným masem, nebo s brokolicí a kuřecím masem.
Pro milovníky masa je ideální volbou zalévaná s mletým masem. Mleté maso smícháme s cibulkou, česnekem a kořením dle chuti. Náplň nalijeme na těsto a zalijeme směsí z vajec, mléka a smetany. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova.
Vegetariáni si pak jistě pochutnají na zalévané se zeleninou. Do náplně můžeme přidat například brokolici, květák, pórek, mrkev, cuketu nebo lilek. Zeleninu můžeme použít čerstvou, mraženou i sterilovanou. Pro sytější chuť můžeme do náplně přidat i sýr, vejce nebo ořechy.
Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, věříme, že si na zalévané pochutnáte!
Sladké varianty zalívané
Zalévaná je vděčné jídlo, které se dá připravit na mnoho způsobů. Kromě klasických slaných variant s květákem, brokolicí nebo špenátem existuje i široká škála sladkých zalévaných pokrmů. Ty potěší především milovníky dezertů a sladkých teček po obědě.
Základem sladké zalévané je obvykle těsto, které se nalije na dno pekáče. Oblíbené je například kynuté těsto, piškotové těsto nebo tvarohové těsto. Na těsto se pak vrství různé druhy ovoce, jako jsou jahody, maliny, borůvky, jablka, hrušky nebo meruňky. Ovoce se může použít čerstvé, mražené i kompotované. Pro zvýraznění chuti se ovoce často dochucuje cukrem, skořicí, vanilkou nebo citronovou šťávou. Na ovoce se nakonec nalije zalévací směs, která se připravuje z mléka, vajec, cukru a mouky. Zalévací směs se může ochutit vanilkou, rumem nebo citronovou kůrou. Sladká zalévaná se peče v předehřáté troubě dozlatova.
Po upečení se sladká zalévaná může podávat teplá i studená. Skvěle chutná s kopečkem šlehačky, zakysanou smetanou nebo vanilkovou zmrzlinou. Sladká zalévaná je ideálním dezertem pro rodinné oslavy, nedělní obědy nebo posezení s přáteli.
Zalívaná ve světě
Zalívaná, český pokrm z pečiva a vajec, sice není tak světoznámý jako svíčková nebo knedlíky, přesto si našel cestu i za hranice České republiky. Zejména v zemích střední Evropy, kde se setkáváme s podobnými kulinářskými tradicemi, se můžeme setkat s variacemi na toto jídlo. Například na Slovensku se setkáme s „smotanovo-vajíčkovou žemľovkou“, která se od české zalivané liší jen v detailech. Podobné pokrmy najdeme i v Rakousku a Německu, kde se peče nasladko i naslano, s ovocem nebo slaninou. I když se zalivaná v zahraničí ne vždy jmenuje stejně a recepty se liší, základní princip pečeného pečiva zalitého vajíčkovou směsí zůstává stejný. To svědčí o tom, že zalivaná je jednoduchý a chutný pokrm, který překračuje hranice a oslovuje lidi napříč kulturami. Ať už si ji dáte v Čechách, na Slovensku nebo v Rakousku, jedno je jisté - zalivaná vás zasytí a potěší vaše chuťové pohárky.
Zalivanka, to je vzpomínka na letní dny, na vůni čerstvého chleba a zeleniny, na chvíle pohody s rodinou.
Anežka Nováková
Zajímavosti o zalívané
Zalívaná je v Česku oblíbeným pokrmem už po generace. Její krása spočívá v jednoduchosti a variabilitě. Věděli jste ale, že zalévaná nepochází z Čech? Její původ sahá až do Rakouska-Uherska, kde se těšila velké popularitě. Další zajímavostí je, že zalévaná se dá připravit na mnoho způsobů. Zatímco někdo dává přednost klasice s květákem a uzeninou, jiní experimentují s houbami, brokolicí nebo sýry. Ať už se řadíte k milovníkům tradice, nebo rádi zkoušíte nové věci, jedno je jisté: zalévaná vás nikdy nezklame. Její lahodná chuť a snadná příprava z ní dělají ideální jídlo pro každou příležitost.
Publikováno: 12. 11. 2024
Kategorie: lifestyle