Zkroťte exotické mango: Tipy a triky jak ho zpracovat na jedničku

Jak Zpracovat Mango

Výběr zralého manga

Zralé mango poznáte podle vůně, která je sladká a aromatická, podobná broskvi nebo ananasu. Nezralé mango má zemitou vůni. Jemně mango zmáčkněte, zralé bude lehce poddajné, ale ne moc měkké. Pokud je mango tvrdé, je nezralé. Zralé mango má slupku bez vad, s jasnou a sytou barvou, která se liší podle odrůdy. Barva není vždy spolehlivým ukazatelem zralosti. Důležitější je vůně a konzistence. Pokud jste koupili nezralé mango, nechte ho dozrát při pokojové teplotě několik dní. Pro urychlení zrání ho dejte do papírového sáčku s banánem nebo jablkem. Zralé mango skladujte v lednici, kde vydrží až 5 dní.

Příprava manga k loupání

Zralé mango poznáte podle vůně – zralé plody krásně voní. Mango omyjte pod tekoucí vodou a osušte. Existuje několik způsobů, jak mango oloupat. Nejjednodušší je oloupat ho škrabkou na brambory, ale dejte pozor, abyste neodkrojili příliš mnoho dužiny. Mango můžete také oloupat nožem, ale to vyžaduje trochu více zručnosti. Nejprve odřízněte horní a spodní část manga. Poté postavte mango na prkénko a opatrně odřezávejte slupku po stranách.

Až budete mít mango oloupané, rozpulte ho podél pecky. Pecku odstraňte a dužinu nakrájejte na kostky nebo plátky. Mango je výborné čerstvé, ale můžete ho použít i do smoothies, dezertů nebo salátů.

Techniky loupání manga

Existuje mnoho způsobů, jak oloupat mango, a nejlepší metoda pro vás bude záviset na vašich preferencích a dostupných nástrojích. Zde je několik oblíbených technik:

1. Oloupání nožem:

Mango rozřízněte podélně na třetiny tak, aby prostřední část obsahovala pecku. Uchopte krajní díl a opatrně odstraňte slupku nožem, podobně jako byste loupali jablko. Opakujte s druhou krajní částí. Prostřední část s peckou opatrně ořízněte nožem co nejblíže pecce.

2. Oloupání škrabkou na zeleninu:

Použijte škrabku na zeleninu k odstranění slupky manga. Začněte odshora a táhněte škrabku dolů po ovoci. Tato metoda je rychlá a snadná, ale nemusí být tak přesná jako loupání nožem.

3. Oloupání sklenicí:

Tato metoda je ideální pro zralá manga. Mango rozřízněte na polovinu a jednu polovinu přitlačte k okraji sklenice. Pevně zatlačte dolů a mango by se mělo snadno oddělit od slupky.

4. Krájení na kostky bez loupání:

Mango rozřízněte na polovinu a odstraňte pecku. Poté na dužině vytvořte nožem mřížku, aniž byste prořízli slupku. Následně mango otočte naruby a dužinu odkrojte od slupky.

Bez ohledu na to, jakou metodu zvolíte, nezapomeňte mango před loupáním důkladně omýt.

jak zpracovat mango

Krájení manga na kostky

Mango oloupeme a rozkrojíme podél pecky. Vzniknou nám tak dva velké kusy dužiny. Pecku opatrně vyřízneme. Dužinu manga nařízneme na kostičky, ale dáváme pozor, abychom neprořízli slupku. Otočíme mango a kostičky odkrojíme od slupky. Pokud chceme mango použít do salátu nebo jiného pokrmu, kde je potřeba, aby byly kostičky menší, můžeme je ještě dále nakrájet. Krájení manga na kostky je jednoduché a rychlé, jakmile se to naučíte. Existuje mnoho způsobů, jak zpracovat mango. Můžete ho jíst syrové, přidat do smoothie, dezertů nebo ho použít do slaných jídel. Mango je výborným zdrojem vitamínů a minerálů a je skvělým doplňkem zdravé stravy.

Krájení manga na plátky

Mango oloupeme a poté ho postavíme na výšku. Jádro se nachází zhruba uprostřed a je oválného tvaru. Podél jádra odřízneme dva silné plátky dužiny. Zbylou dužinu uchopíme do dlaně a opatrně nařízneme slupku. Následně dužinu nařežeme na kostičky, aniž bychom prořízli slupku. Otočíme slupku naruby a kostičky odkrojíme. Plátky s jádrem můžeme oloupat a sníst, případně z nich vyřezat zbytek dužiny. Při krájení manga si dáváme pozor na kluzkou slupku a ostrý nůž.

Odstraňování pecky z manga

Mango je lahodné a výživné ovoce, ale odstranění pecky může být někdy oříšek. Existuje několik způsobů, jak na to. Nejjednodušší je použít speciální škrabku na mango. Pokud ji nemáte, můžete mango rozpůlit podélně a pecku vyjmout nožem. Dávejte pozor, abyste se nepořezali. Pecka je poměrně velká a plochá, takže by to neměl být problém.

Mango můžete také oloupat a pak dužinu odřezávat od pecky. Nebo ho nakrájejte na kostky, aniž byste ho loupali. Stačí ho rozříznout na plátky až na pecku a pak plátky ohnout do tvaru ježka. Kostky pak snadno odkrojíte nožem. Ať už zvolíte jakýkoli způsob, nezapomeňte si pochutnat na lahodné dužině manga.

Recepty s čerstvým mangem

Čerstvé mango je skvělou ingrediencí do mnoha receptů. Jeho sladká, šťavnatá dužina se hodí jak do dezertů, tak do slaných jídel. Než se ale pustíte do vaření, je potřeba mango správně zpracovat. Zralé mango poznáte podle vůně – mělo by krásně vonět. Slupka by měla být na dotek lehce poddajná. Mango nejprve omyjte a osušte. Poté ho podélně rozkrojte na třetiny tak, aby vám vznikly dva plátky dužiny a jeden s peckou. Plátky dužiny nařízněte do mřížky a opatrně vydlabejte lžičkou. Pecku oloupejte a dužinu z ní také seškrábejte.

jak zpracovat mango

A co s mangem dál? Možností je nespočet! Můžete ho nakrájet na kostičky a přidat do ovocného salátu, smoothie nebo jogurtu. Skvěle chutná i v kombinaci s kokosem, limetkou a chilli. Z manga se dá připravit také lahodný sorbet, zmrzlina nebo koláč. Pokud máte rádi slané variace, vyzkoušejte mango přidat do salátu s kuřecím masem, krevetami nebo avokádem. Skvěle se hodí i do salsy nebo chutney k pečenému masu. Ať už se rozhodnete mango zpracovat jakkoli, určitě si pochutnáte!

Skladování čerstvého manga

Čerstvé mango je nejlepší skladovat při pokojové teplotě, dokud nezačne zrát. Zralé mango poznáte podle toho, že na dotek mírně povolí a u stopky krásně voní. Zralé mango skladujte v lednici, kde vydrží až 5 dní. Pokud potřebujete mango skladovat déle, můžete ho oloupat, nakrájet na kostky a zmrazit. Zmražené mango vydrží až 12 měsíců a je ideální do smoothies, dezertů nebo omáček.

Při zpracování manga je důležité ho nejdříve oloupat a odstranit pecku. Mango má velkou pecku, kterou je nejlepší vyjmout ostrým nožem. Poté můžete mango nakrájet na plátky, kostky nebo ho rozmixovat na pyré. Mango je velmi univerzální ovoce a hodí se do sladkých i slaných pokrmů. Můžete ho přidat do ovocných salátů, jogurtů, koláčů, zmrzlin, ale i do salátů s kuřecím masem, ryb nebo krevet.

Mražení manga pro pozdější použití

Mango, tato exotická pochoutka, se dá skvěle uchovat mražením pro pozdější použití. Správné zpracování manga před zmrazením je klíčové pro zachování jeho chuti a textury. Zralé mango oloupejte a dužinu nakrájejte na kostky nebo plátky. Pro snadnější manipulaci a menší prostor v mrazáku je ideální mango nakrájet na menší kousky.

Metoda Časová náročnost Náročnost Odpad
Krájení na kostku s loupáním Střední Střední Střední
Krájení na plátky s loupáním Krátká Nízká Střední
Ježek s loupáním Krátká Nízká Nízká

Před samotným mražením je vhodné mango krátce blanšírovat. Blanšírování spočívá v ponoření manga do vroucí vody na krátkou dobu, obvykle 1-2 minuty, a následném zchlazení ve studené vodě. Tento proces pomůže zachovat barvu, chuť a nutriční hodnoty manga. Po blanšírování mango důkladně osušte, aby se v mrazáku netvořily ledové krystaly.

jak zpracovat mango

Připravené mango rozložte v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem a dejte do mrazáku na 2-3 hodiny, dokud mango neztvrdne. Poté ho můžete přesypat do sáčků nebo krabiček vhodných do mrazáku. Nezapomeňte sáčky nebo krabičky popsat datem zmrazení. Takto zmražené mango vám vydrží v mrazáku až 12 měsíců.

Sušení manga na plátky

Mango oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, cca 3-5 mm. Čím tenčí plátky, tím rychleji mango uschne. Plátky rozložíme na sušící síto tak, aby se nepřekrývaly. Pokud nemáme sušičku, můžeme mango sušit i v troubě na nejnižší teplotu (cca 50-60 °C) s pootevřenými dvířky. Doba sušení se liší podle tloušťky plátků a typu sušičky, obvykle to trvá 6-12 hodin. Správně usušené mango je tuhé a pružné, neláme se. Usušené mango skladujeme v uzavřené nádobě na suchém a chladném místě.

Při zpracování manga dbáme na to, abychom neporušili pecku. Pecka obsahuje toxické látky, které by mohly znehodnotit chuť manga. Mango před zpracováním důkladně omyjeme a osušíme.

Zavařování manga na kompot

Mango oloupejte a nakrájejte na kostky. Pokud máte rádi sladší kompot, můžete mango před zavařováním lehce posypat cukrem. Na druhou stranu, pokud chcete zachovat co nejvíce přirozené chuti manga, cukr vynechejte. Mango je samo o sobě dost sladké, takže cukr není nezbytně nutný. Připravené kousky manga pak naskládejte do čistých sklenic. Zalijte je horkou vodou, ale nechte asi 2 cm od okraje sklenice volné. Sklenice uzavřete víčky a sterilujte je po dobu 20 minut při 90 °C. Po sterilaci sklenice otočte dnem vzhůru a nechte je zcela vychladnout. Takto zavařené mango vám vydrží ve spíži až rok.

Příprava manga chutney

Mango chutney je skvělý způsob, jak zpracovat zralá manga a dodat pokrmům exotickou chuť. Existuje mnoho variant, ale základem je vždy kombinace sladké, kyselé a pikantní chuti. Pro začátek budete potřebovat zralé, ale pevné mango. Zralost poznáte podle vůně a lehkého tlaku na slupku. Mango oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.

Pro základní chutney si připravte cibuli, zázvor, chilli papričku a česnek. Množství upravte podle chuti. Cibuli nakrájejte nadrobno, zázvor a chilli nasekejte najemno a česnek prolisujte. Na pánvi rozehřejte olej a opečte cibuli dozlatova. Přidejte zázvor, chilli, česnek a krátce orestujte. Poté přidejte nakrájené mango, cukr, ocet a koření dle chuti. Směs přiveďte k varu a poté vařte na mírném ohni, dokud chutney nezhoustne.

Během vaření chutney pravidelně míchejte, aby se nepřipálilo. Konzistence by měla být hustá, ale stále s kousky manga. Hotové chutney nechte vychladnout a poté ho skladujte v uzavřených sklenicích v chladničce. Mango chutney se hodí k masu, sýrům, do sendvičů nebo jako dip.

jak zpracovat mango

Využití slupek od manga

Slupky od manga, ač často opomíjené, skrývají překvapivé využití. Místo toho, aby skončily v koši, zkuste je dále zpracovat. Obsahují totiž cenné živiny a antioxidanty, které by byla škoda nevyužít. Jak na to? Po oloupání manga slupky důkladně omyjte a nechte usušit. Usušené slupky můžete namlít na prášek, který se skvěle hodí jako přírodní dochucovadlo do smoothies, dezertů nebo jogurtů. Dodá jim zajímavou chuť a zároveň obohatí o vlákninu a vitamíny. Další možností je připravit si z nich čaj. Stačí pár kousků slupek zalít horkou vodou a nechat louhovat. Takový čaj pomáhá při trávení a posiluje imunitu. A pokud máte rádi domácí kosmetiku, zkuste si ze slupek od manga vyrobit peeling. Smíchejte je s trochou cukru a oleje a jemně vmasírujte do pokožky. Vaše pleť bude hebká a zářivá. Nebojte se experimentovat a objevovat nové způsoby, jak využít slupky od manga.

Tipy pro práci s mangem

Mango je lahodné a výživné ovoce, ale jeho zpracování může být někdy trochu oříšek. Nezoufejte, s našimi tipy to zvládnete levou zadní. Nejdříve mango omyjte a osušte. Slupka manga se nejí, proto ji oloupejte ostrým nožem. Mango má uprostřed velkou pecku, kterou je potřeba vyjmout. Nejlepší je mango rozpůlit podél pecky a poté dužinu nakrájet na kostky nebo plátky.

Mango se dá jíst syrové, ale i tepelně upravené. Skvěle se hodí do smoothie, dezertů, salátů, omáček i k masu. Pokud mango neplánujete ihned spotřebovat, můžete ho nakrájet na kousky a zamrazit. Zachová si tak svou chuť i vitamíny.

Při výběru manga v obchodě sáhněte po plodu, který je na dotek pevný a zároveň lehce pruží. Zralé mango poznáte také podle sladké vůně. Naopak se vyhněte mangům, která jsou otlačená, scvrklá nebo mají na povrchu tmavé skvrny.

Publikováno: 15. 08. 2024

Kategorie: lifestyle

Autor: Karel Čapek

Tagy: jak zpracovat mango | jak správně zpracovat mango